Brandskydd
Brandskydd i huset
Utrymningsvägar skall alltså alltid hållas fria från lösa föremål och brännbart material. Därför skall till exempel cyklar, barnvagnar, tidningspapper och kartonger inte förvaras i trapphuset - inte ens tillfälligt.
Brandskydd i hemmet
Varje år omkommer närmare 100 personer i Sverige i bränder. De flesta av dem dör hemma. Här är några handfasta tips på hur du kan göra för att förhindra att det börjar brinna.
Brandvarnare räddar liv
Vid tre av fyra dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Om du inte har en brandvarnare så ska du skaffa en. Det är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig. Sätt upp den i taket utanför sovrummet, en bit från väggen. Det är viktigt att den sitter i taket och inte på väggen eller ligger på hatthyllan! Ta för vana att byta batteri en gång per år. Be någon om hjälp med att sätta upp brandvarnaren eller byta batteri. Läs mer om brandvarnare
Var noga med elen
Kontrollera att glödlamporna har rätt watt-tal. Se till att lampskärmen inte kommer i kontakt med den varma glödlampan och att klämlampor sitter stadigt, så att de inte ramlar ner i till exempel sängen. Det kan lätt orsaka en brand. Byt blinkande lysrör på en gång. Byt ut trasiga och nötta elapparater och sladdar. Låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover. Torka aldrig kläder på elelement eller bastuaggregat. Ställ ingenting på tv-n. Stäng alltid av med avstängningsknappen, inte bara med fjärrkontrollen.
Brandfarlig matlagning
Många bränder börjar på spisen. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen om telefonen ringer eller någon knackar på dörren, men gå aldrig från köket om något kokar på spisen.
Glöm inte att släcka ljusen
Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. Välj alltid ljusstakar i porslin, plåt eller annat brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter.
Du som tänder ett har också ansvar för att det släcks, men statistiken visar den vanligaste orsaken till ljusbränder är att ett tänt ljus lämnas helt utan uppsikt. Ibland uppstår branden först när ljuset brunnit ner och antänt ljusstaken eller annat brännbart material i närheten, men det förekommer också att ljuset ramlar omkull eller en gardin som fladdrar till och antänds.
December till februari är den period på året då det inträffar flest bränder i bostäder i Sverige, och antalet utryckningar till följd av levande ljus ökar för varje adventsdag – allra vanligast är de fjärde advent.
Vid tredje advent är brandtillbud i just adventsljusstakar extra vanliga, då har de första ljusen redan brunnit ner ett stycke samtidigt som vaksamheten minskat. Det räcker med en kortare glömska för att branden skall vara ett faktum.
När värmeljus brinner smälter ljusmassan allt mer. Mot slutet av brinntiden är all ljusmassa i flytande form, och om veken lossnar flyter den upp och lägger sig brinnande i hela sin längd på ytan. Värmeutvecklingen blir då ännu större och hela smältan kommer upp i sin flampunkt. Faran för spridning till omgivningen är uppenbar. Den flytande ljusmassan brinner och värmen kan antända bord, gardiner eller annat i närheten.
Värmeljus kan också bli förrädiska om du ställer flera tillsammans, tätt intill varandra. Det smälta stearinet eller paraffinet kan ta eld och bilda en mindre explosion med en brand som följd. Om du ställt flera värmeljus nära varandra, till exempel på ett fat, blås aldrig ut dem ovanifrån. Hett stearin eller paraffin kan antändas och bilda en explosion och du kan bränna dig och/eller starta en brand. Blås alltid ut ljusen från sidan eller använd ljussläckare. Läs mer om brandrisker med levande ljus
Förvaring av gasol
Inuti lägenhet i flerfamiljshus får de enskilda flaskornas storlek vara som mest 5 liter och på ej inglasad balkong som mest 26 liter (P11). Inglasad balkong räknas som en del i lägenheten, och då gäller 5 liter. Förvarade gasflaskor skall märkas ut med skylt på exempelvis dörren.
Du som har gasol i bostaden eller på balkongen bör även komplettera med släckutrustning. Den bästa utrustningen är en handbrandsläckare och en brandfilt. Brandförsvaret rekommenderar en 6 kilos pulversläckare, som klarar olika typer av bränder. En godkänd pulversläckare kostar cirka 500 kronor. Ibland har försäkringsbolagen bra erbjudande, hör med ditt försäkringsbolag. Ingen förvaring av brandfarlig vara är tillåten i husets garage eller källarförråd.
Om det händer
En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp.
Ta dig ut från branden så fort som möjligt, om du inte kan släcka den.
Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt.
När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112.
Om det brinner någon annanstans än i din lägenhet, gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112.
Källa: Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap